luni, mai 15, 2006

Ii bucovinene si poze vechi...

Am primit doua ii bucovinene, cu motive cusute pe panza tesuta la razboi. Sunt niste ii scurte in talie, as fi curioasa sa vad cum arata costumul intreg, banuiesc ca erau prinse in talie cu un brau mai lat.


















Acum cateva zile am primit de la Sanda adresa site-ului unui muzeu romanesc din Ungaria, unde am gasit fotografii vechi datand de la inceputul secolului. Cum imi plac tare mult fotografiile vechi, am rascolit la randul meu sertarele matusii mele unde stiam ca sunt asemenea comori, am scanat fotografiile vechi gasite si le-am copiat pe un compact disc. Iata cateva dintre ele:

Aceasta este cea mai veche fotgrafie gasita, dateaza de la 1894 si o infatiseaza pe strabunica mea (in partea dreapta) alaturi de o prietena. Observati portul extraordinar (regiunea Aradului) si salbele de la gat.

Aici este sora bunicului si deci fiica strabunicii din poza de mai sus. Din nou un costum fabulos, mai bogat decat cel al mamei sale.

Mai jos este bunicul meu (asezat culcat) la nunta unor prieteni. Acest aranjament interesant al voalului miresei l-am vazut in multe fotografii vechi.

Iat-o si pe bunica mea (prima din stanga), copill fiind, la colindat "cu steaua",

si iat-o tanara femeie, pozand intr-un studio fotografic. Aceasta poza dateaza de la 1930. Bunica mea a fost croitoreasa si isi lucra singura hainele. E foarte probabil ca ceea ce poarta in poza sa fi

fost lucrat chiar de ea. Am iubit-o foarte mult, ea m-a invatat pe la 12-13 ani sa cos la masina si tot de la ea am mostenit dragostea pentru desen.

Si acum o fotografie cu niste miri necunoscuti mie; mi se pare interesant faptul ca mireasa nu are rochie alba ci doar valul alb pe cap.

Sper ca v-a facut placere aceasta scurta calatorie prin vremuri de mult apuse...

Sper ca in curand sa revin cu vesti despre quilting.

a voastra, Dora

5 comentarii:

Anonim spunea...

Draga Dora,
Ti-am admirat pozele si am calatorit si eu in trecut datorita povestilor tale. In Olanda e normal sa anunti venirea unui copil pe lume cu "carduri" si eu l-am facut pe al micutei cu un colaj de poze noi si vechi (familia mea si familia lui Henk). Astfel de poze sunt adevarate comori, si parca fiecare spune o poveste in felul ei.

Anonim spunea...

Dora, pozele tale sânt pline de emotie!
Si aici în Franta (în regiunea Bretagne) era obiceiul ca fetele din familii modeste sa se marite cu o rochie neagra. Astfel o puteau folosi duminica la biserica pâna era uzata!
Smaranda

La Bastidane (Nathalie Locquen) spunea...

Dora, c'est magnifique, les costumes, les photos, j'aime beaucoup, dommage que je ne comprenne pas les textes.
Merci Dora.
Amicalement

Anonim spunea...

Oh my!!! the top and the photos, wonderful beyond words!!!

SMA spunea...

Fotografii usor sterse de timp sau poate de prea multe aduceri aminte... Simti cum se transmite acel "ceva" care te leaga de samanta inceputurilor tale. Emotionante amintirile despre bunica.
Ea traieste prin tine acum.
Pana la urma noi, oamenii, suntem emotia ce strabate vremea.
Tu esti darul iubirii ei.
Sunt sigura ca il vei transmite mai departe.
Sma