luni, martie 27, 2006

despre vopsele







Am reusit sa reiau astazi, in sfarsit, lucrul la quilt. Imi mai lipseste un patrat ca sa pot imbina pe urma randurile top-ului. Am reusit sa cumpar vatelina, multumesc Elena si Geta pentru ca v-ati oferit sa ma ajutati ! Voi posta maine niste poze ca sa vedeti cum arata vatelina mea si sa vedem daca si voi folositi acelasi lucru. Am cumparat si polar, dar cred ca la acest quilt voi folosi totusi vatelina, fiindca pare mai moale, mai pufoasa.
Pentru spatele quiltului cred ca voi vopsi o bucata mare de panza alba, trebuie sa ma mai gandesc la culoarea pe care o voi alege. Voi fotografia atunci toate etapele vopsirii.

Mai departe am sa scriu cateva randuri despre vopsele, asa cum am promis.

Trebuie sa facem distinctia dintre vopsirea panzei si pictarea panzei.
Vopsirea panzei.
Exista mai multe vopsele potrivite pentru tesaturi, dar eu folosesc PROCION MX DYE, cumparata de pe internet . Cred ca nu mai trebuie sa va spun ca la noi nu exista in comert nici un fel de vopsea pentru textile. Mai demult existau acele pliculete numite Gallus, cred, dar acum nu se mai gaseste nimic, doar daca aveti cunostinte la fabricile de textile.
Spre deosebire de vopselele pentru pictatul panzei, cele pentru vopsit se infiltreaza prin tesatura si se fixeaza chimic in fibre. Astfel, nu exista o diferenta intre fata si spatele tesaturii vopsite. In plus, cu aceste vopsele se pot vopsi cantitati mari de panza, cativa metri odata. Din cauza ca se lucreaza cu recipiente mai mari si cu o cantitate mare de apa si vopsea, este recomandat sa vopsiti in curte sau gradina, finndca daca o faceti in baie, riscati sa va colorati peretii si sa faceti o mare mizerie.
De aceea, va voi povesti mai multe despre aceasta tehnica dupa ce se va incalzi afara si voi incepe sa lucrez in curte.
Iata cateva panze pe care le-am vopsit cu Procion MX:



Pictarea panzei
Culorile pentru pictarea panzei se fixeaza doar la suprafata ei, nu trec cu totul prin tesatura, astfel incat panza va avea o fata si un spate, mai putin colorat. Provocarea este de a gasi o vopsea care sa nu intareasca prea mult tesatura. Inutil sa va mai spun ca la noi nu prea ai de unde alege. Eu personal am gasit la noi in magazine doar culori Ideea Stofa, italiene, sticlute de 60 ml la 135 000 lei /sticluta. De pe internet mi-am cumparat insa Pebeo Setacolor, care se comporta mai bine ca si Ideea Stofa, lasand tesatura mai moale, in timp ce Ideea Stofa o lasa mai rigida, in special cand stratul de vopsea e mai gros.
Instructiunile sunt acestea: pictezi panza, o lasi sa se usuce 24 de ore si apoi se calca cu calcatorul fara aburi cateva minute.
Exista doua feluri de vopsele pentru pictat panza, clasificare valabila pentru ambele marci amintite : vopsele transparente si vopsele opace.
Vopselele transparente
-actioneaza oarecum asemanator cu culorile folosite la vopsirea panzei, vopseaua trecand prin tesatura, spatele aratand aproape ca si fata.
- daca se adauga apa, culoarea se va deschide
- daca se adauga culoarea alba la o culoare transparenta, culoarea se va deschide dar va creste si opacitatea culorii.
- in general se aplica intai culorile deschise urmate de cele inchise
- primele culori aplicate se se vor amesteca cu cele aplicate ulterior. Multa grija la combinarea culorilor ! Culorile complementare amestecate, vor da niste nuante murdare.

Vopselele opace
- nu trec prin tesatura si nu permit culorilor aplicate initial sa razbata la suprafata
- prima data se aplica culorile intunecate urmate de cele deschise
- sunt recomandate pentru modele aplicate cu stampile sau cu tipare si pentru micile detalii
- daca se adauga apa, culoarea se va deschide si se va micsora opacitatea
- adaugand vopsea alba, culoarea se va deschide de asemenea, dar nu va fi afectata opacitatea
- apa permite vopselei sa se raspandeasca in tesatura, o vopsea mai diluata difuzand mai bine decat una mai ingrosata

Iata aici panze pictate cu Ideea Stofa Si Pebeo Setacolor:


In ultima fotografie, panzele cu imprimeuri de frunze, au fost realizate cu ajutorul unor stampile, pe care le-am cumparat din Germania, dar se pot fabrica si artizanal, acasa. Dar despre asta, alta data :)

Acum, cateva sfaturi pentru Daniela, privitor la pictatul panzei:

Dupa cum ai observat, nu am gasit vopsele doar transparente sau doar opace. Unele sunt transparente, altele opace. Ramane ca, experimentand, sa-ti dai seama tu singura cum se comporta fiecare.

Cele ce te pot eu sfatui sunt urmatoarele:

- sa vopsesti doar panza de bumbac 100% sau alte fibre naturale 100%

-panza alba cumparata din magazin trebuie bine spalata in masina, cu detergent, pentru a se inlatura acel luciu pe care il primeste in fabrica ca urmare a unor procese de finisare, este un strat superficial care ar impiedica fixarea vopselei

- la inceput foloseste bucati mici de panza si, respectiv cantitati mici de vopsea, pana iti dai seama cum actioneaza fiecare pe panza. Asta ca sa faci economie....din pacate sunt scumpe si sticlutele sunt atat de mici :((

-Eu folosesc ca suport pentru panza saci de naylon, din aceia pentru gunoi :). Panza alba o inmoi in apa, iar apoi o storc mai mult sau mai putin, in functie de cat de mult vreau ca sa difuzeze culoarea

-dupa aceea, o intind bine peste sacul de naylon, o netezesc bine cu mana si o fixez pe margini cu banda de lipit, ca sa nu se deplaseze in timpul pictarii.

-folosesc pensule, bureti, stampile, etc (am vazut ca se pot folosi si pene !)

Iti doresc sa te simti la fel de bine cum m-am simtit si eu prima data cand am experimentat cu aceste culori !

16 comentarii:

Anonim spunea...

Multumim mult pentru articolul acesta plin de sfaturi utile si multumesc inca o data pentru "tot si toate". Abia astept sa primesc coletul.Spune-mi, te rog, folosesti panza alba din bbc. cumparata de la noi? Ma bucur ca esti aproape de final cu quiltul.Abia astept momentul "magic".
Daniela

Dora spunea...

Daniela, eu cumpar sifon alb din bumbac, asa scrie pe eticheta panzei. Ca sa faci un test sa vezi cat de mult se preteaza sau nu la vopsit, picura cativa stropi de apa pe ea. Daca apa sta pe tesatura si nu se infiltreaza, indeamna ca nici vopseaua nu va patrunde. Daca apa se infiltreaza rapid, atunci e ok. Dar cel mai sigur e sa speli bine panza in masina cu detergent inainte de vopsire.Asa vei si sti sigur ca nu va "intra la apa"dupa ce o vei fi vopsit si folosit intr-un quilt.

Anonim spunea...

Multumim pentru articolul despre tehnica de vopsire. Sfaturile sunt binevenite pentru ca nu cred ca m-as descurca fara sa stiu nimic. In Constanta mai exista inca pliculete de vopsea pentru tesaturi, am luat galben, rosu si verde, astea erau in magazin. Vatelina pe care am luat-o arata cu totul altfel si este foarte usoara. Deasemenea se poate desface in 2,3 straturi depinde cat de groasa vrei sa fie cuvertura. Am sa pun o poza pe blog. Elena

Petit Patch spunea...

Dora ai explicat perfect vopsirea pânzelor, si cele care le-ai facut sânt minunate
Aici cele vopsite cu prociaon si vândute de Suzan Seagram sânt la peste 22 € metrul!

Anonim spunea...

Draga Dora,
Lucrarile tale, vechi sau noi, sunt o bucurie pentru privitori, ceea ce mie imi spune ca ai talent. Ai un dar minunat, si iti doresc sa ti-l folosesti la maxim!

Tudor spunea...

Buna ziua,
Daca va intereseaza mai multe detalii tehnice, documentatie, solutii, coloranti pentru vopsirea textilelor din orice tip de fibra, ma puteti contacta la tel 0742.980.924. Tudor

Anonim spunea...

cautand vopsea pentru tesaturi am gasit urmatoarele linkuri :
http://www.galeriart.ro/eshop/prodView.asp?idproduct=868

http://www.jacquardproducts.com/products/dyes/aciddye/instructions1.php
Nu le`am incercat,dar urmeaza :)

chi.co's spunea...

Buna ziua, vreau si eu sa cumpar pentru sotie o solutie pentru vopsit (are niste pantaloni de vopsit)Este vorba de culoarea negru.
Te rog sa-mi spui daca pot sa cumpar de la tine o astfel de solutie sau, daca nu, sa-mi spui de unde iei tu.....
Multumesc mult!

Anonim spunea...

Multumesc, pentru ca am reusit sa inteleg cum se pot vopsi unele materiale, tot ce ai scris pe blog e de un real folos. Intrebare suplimentara, aveti idee daca aceste vopsele pot fi folosite si pentru pictarea tricourilor din BBC. Multumesc.

Dora spunea...

Daca BBc inseamna bumbac 100%, atunci se poate.
Daca e bumbac in amestec cu sintetic, aceste culori nu prind, dar au inceput sa apara si la noi culori de textile care prind si pe sintetic. Eu nu am cumparat, dar am auzit ca la Timisoara s-ar gasi intr-o librarie sin atunci probabil ca sunt si in alte orase. Cel mai sigur e sa cauti pe net, poate gasesti site-uri care au spre vanzare asemenea vopsele.

Anonim spunea...

Buna Dora,
Cautand informatii despre vopsele textile am dat din intamplare peste blogul tau. Foarte interesante si utile informatiile tale. As fi tare bucuroasa daca m-ai putea ajuta cu cateva sfaturi mai concrete legate de ce imi doresc eu sa fac. Vreau sa pictez pe asternuturile bebeului pe care il astept stejari stilizati folosind mai multe nuante de verde si brun insa intr-o maniera decorativa si nu plastica, adica nu doresc sa se imbine/fuzioneze culorile intre ele. Intrebarea mea este ce tip de culori din cele descrise de tine se preteaza mai bine la asta: cele transparente sau cele opace? Bineinteles ideal ar fi sa nu iasa la spalat mai ales ca fiind vorba de asternuturi pentru bebe vor fi spalate destul de des. O a doua intrebare este legata de toxicitate. Presupun ca pentru el o data ce sunt spalate nu mai sunt toxice insa cat e de sigur pentru mine ca si gravida sa lucrez cu ele acum?
Iti multumesc foarte mult si iti doresc spor la lucru mai departe,
Sinuta

Dora spunea...

Sinuta,
daca nu vrei sa fuzioneze culorile cred ca poti sa folosesti culori opace. Recomand Pebeo Setacolor, care lasa tesatura moale, spre deosebire de ideea stofa care o intareste. Au inceput sa apara Pebeo si in magazinele noastre, eu la un moment dat am gasit si in Arad.
Nu stiu sa-ti spun cum se comporta panza pictata cu Pebeo la spalari repetate....eu am folosit ceea ce am pictat mai mult la obiecte decorative, care nu trebuie spalate asa des, sau chiar deloc...

Acum se gasesc din ce in ce mai multe culori pentru textile si la noi, in special la magazinele de pe net...poti incerca si alte marci, sa vezi cum se comporta..
Nu stiu ca idea stofa sau pebeo setacolor sa fie toxice, cel putin nu se specifica pe sticlute. In orice caz, eu am observat ca atunci cand fixez culoarea cu calcatorul, cateodata, daca tin prea mult pe tesatura, iese un fum care miroase urat, acesta s-ar putea sa fie toxic...in momentul acela poti purta o masca.
In schimb Procion MX sunt toxice, in special pentru cine lucreaza intens cu ele (sunt tip pudra si se pot inhala usor). Este obligatorie purtarea mastii.

Ma bucur ca informatiile mele iti sunt de folos :)

Anonim spunea...

Multumesc Dora pentru raspunsul tau prompt.Esti de o rara amabilitate :).
Iti urez mult succes pe mai departe in ceea ce lucrezi si ma bucur foarte mult ca esti din Arad. Orasul asta are nevoie sa se trezeasca si cred ca oameni ca si tine sunt medicamentul potrivit.
Numai bine,
Sinuta

Lucia spunea...

Foarte utile sfaturile tale imi pot proba daca stiu bine sa utilizez culorile.
Multumesc!

Anonim spunea...

Eu am pictat un tricou cu Pebeo Setacolor si dupa prima spalare s-a sters. Oare care ar fi cauza? am respectat instructiunile ,am fixat cu fierul de calcat... si totusi s-a dus.

Unknown spunea...

Dar pt a vopsi un echipament sport din bumbac, ce vopsea imi recomandati??? Va multumesc