duminică, aprilie 02, 2006

Progres


In sfarsit am terminat de imbinat toate block-urile, mai am de pus doar bordura.




Am facut mici modificari fata de prpiectul initial, am schimbat unele blockuri care imi pareau prea intunecate. Ca sa va aduceti aminte cum arata proiectul, iata poza:






Dupa ce am terminat top-ul, l-am asezat la fereastra, ca sa vad ce efect se creaza, fiind luminat din afara. Am avut surpriza sa vad un adevarat vitraliu. Am sa pun mai jos poza, sa vedeti si voi ce frumos arata. Asa ca, mi-a venit ideea ca, dupa ce voi termina acest quilt, sa fac din aceleasi materiale (din fericire mi-au mai ramas) si folosind clover bias negru, un stained glass quilt, dar probabil cu un alt design al blockurilor.








Vreau sa va arat si un mic aranjament din materialele pentru quiltul romanesc. Nu e nimic cusut, sunt doar puse una langa alta, ca sa-mi fac o idee de unde sa pornesc. Imi place destul de mult cum arata, dar nu stiu daca voi ramane la ideea asta. Oricum mai am de colectat multe materiale pentru acest proiect.




In continuare am sa va arat cum am vopsit panza pentru bordura si pentru spatele quiltului.

Pentru bordura am ales un galben, iar pentru spate am ales rosu.
Iata materialele necesare: panza alba pregatita pentru vopsit (spalata inainte in masina de spalat), vopselele (Procion Mx Dye) si Soda Ash Dye Fixer(carbonat de sodiu):


Soda ash fixeaza vopseaua in tesatura. In 3,8 l de apa fierbinte se dizolva 16 linguri (240 ml) de soda ash. Panza se pune la inmuiat in aceasta solutie cel putin 30 de minute. Nu e nici o problema daca se lasa mai mult, dar e bine sa nu stea de pe o zi pe alta fiindca ar putea afecta fibrele tesaturii.


In timp ce panza sta la inmuiat, se poate prepara vopseaua. La o ceasca (240 ml) de apa calduta se pun doua lingurite (5 ml) de vopsea. Aceste cantitati le-am gasit in cartile pe care mi le-am comandat la Big Horn pe tema vopsirii panzei.

Pentru panza mare pentru spatele quiltului (2,1m /1,6m) am folosit 3 cesti de apa, dar am pus doar 5 lingurite de vopsea rosie (putina economie nu strica :)), iar pentru borduri am folosit 2 cesti de apa si 3 lingurite de vopsea galbena. Praful de vopsea se dizolva mai intai foarte bine intr-o cantitate mica de apa si doar apoi se adauga restul de apa. Vopseaua e toxica, trebuie purtata o masca ca sa nu o inhalam. De asemenea trebuie purtate manusi, si pentru lucrul cu vopseaua, dar si atunci cand lucram cu Soda Ash.

Solutia de vopsea odata pregatita, am pus-o in niste recipiente potrivite ca marime, cu gura larga. Am scos panza de la inmuiat, am stors-o dar nu foarte tare, si apoi am pus-o in recipientele cu vopsea. Am inmuiat-o bine, bine in vopsea, fiindca vreau sa otin o culoare uniforma pe toata panza. Daca as fi vrut sa obtin acel efect ca de batik, as fi mototolit panza si as fi inghesuit-o intr-un borcan, cu gura stramta, astfel incat vopseaua sa nu patrunda absolut peste tot. Voi explica odata si aceasta tehnica de vopsire.

Dupa ce s-au colorat bine, am scos panzele din vopsea, le-am stors doar putin, ca sa nu picur prea multa vopsea pe jos si le-am pus la pastrare pentru 24 de ore in niste saci de plastic mai mari (din aceia folositi pentru colectarea gunoiului)


Asta a fost aventura mea cu vopsitul de astazi. Maine urmarea cu clatitul panzei, iar poimaine calcatul si gata! Daca imi soseste vatelina de la Brasov (Geta a fost o draguta si mi-a cumparat cativa metri, fiindca cred ca s-a oripilat cand a vazut ce vatelina am gasit eu la Arad :))) o sa pot sa fac sandwich-ul si o sa inceapa alta aventura, cea mai mare :)), aceea a quiltuitului !!

Toate bune, pe maine !

5 comentarii:

Petit Patch spunea...

Dora, e minunat topul tau;
culorile sânt nemaipomenit de frumoase si cum l-ai lucrat perfect poti sa-l expui la lumina ca un vitraliu!
Filmul cu vopsitul e foarte bine explicat, poate ca si peticelele se vor apuca de vopsit acum cum vine primavara!
Vad ca ai si un bloc "românesc", am vazut pe mijloc 2 broderii unguresti (se fac si în regiuea ta asa)? Eu am cumparat în ungaria servetele brodate la fel.
Astept cu nerabdare articolele pe blogul tau, Smaranda

Anonim spunea...

Draga Dora, topul tau este foarte reusit iar culorile sunt apropiate cu modelul initial. Mai bine ca ai folosit blocuri mai luminoase iar efectul de vitraliu e iesit perfect. Sunt sigura ca te vei descurca si la quiltuit si atunci ar fi interesant sa faci din cand in cand niste poze sa vedem si noi cum iese.
Despre vopsire, ai explicat atat de bine totul ca nu ramane decat sa ma apuc si eu.
La quiltul romanesc vei respecta ceva traditional sau vei face un crazy?

Anonim spunea...

Draga Dora,
M-a impresionat topul tau, eu numai cand vad lucrari asa mari ma pierd:) Si mai ales, cu atat de multe culori, eu nu as reusi sa le "asortez", ti-am mai scris eu ca esti foarte talentata. Mult succes!

Panchişpan spunea...

as vrea sa stiu de unde ai luat vopselurile?
am gasit si eu pe internet, dar sunt tocmai din America...

Estera spunea...


Buna! Am si eu o intrebare. De unde ai luat Synthrapol-ul? Ai facut comanda de acolo unde arata link-ul?