marți, martie 28, 2006

vatelina


Asa arata vatelina pe care am gasit-o in magazin. Are 1,5 m latime si a costat 100.000 lei/m.




Si iata si polarul, tot 1,5 m latime dar 150.000 lei/m.

luni, martie 27, 2006

despre vopsele







Am reusit sa reiau astazi, in sfarsit, lucrul la quilt. Imi mai lipseste un patrat ca sa pot imbina pe urma randurile top-ului. Am reusit sa cumpar vatelina, multumesc Elena si Geta pentru ca v-ati oferit sa ma ajutati ! Voi posta maine niste poze ca sa vedeti cum arata vatelina mea si sa vedem daca si voi folositi acelasi lucru. Am cumparat si polar, dar cred ca la acest quilt voi folosi totusi vatelina, fiindca pare mai moale, mai pufoasa.
Pentru spatele quiltului cred ca voi vopsi o bucata mare de panza alba, trebuie sa ma mai gandesc la culoarea pe care o voi alege. Voi fotografia atunci toate etapele vopsirii.

Mai departe am sa scriu cateva randuri despre vopsele, asa cum am promis.

Trebuie sa facem distinctia dintre vopsirea panzei si pictarea panzei.
Vopsirea panzei.
Exista mai multe vopsele potrivite pentru tesaturi, dar eu folosesc PROCION MX DYE, cumparata de pe internet . Cred ca nu mai trebuie sa va spun ca la noi nu exista in comert nici un fel de vopsea pentru textile. Mai demult existau acele pliculete numite Gallus, cred, dar acum nu se mai gaseste nimic, doar daca aveti cunostinte la fabricile de textile.
Spre deosebire de vopselele pentru pictatul panzei, cele pentru vopsit se infiltreaza prin tesatura si se fixeaza chimic in fibre. Astfel, nu exista o diferenta intre fata si spatele tesaturii vopsite. In plus, cu aceste vopsele se pot vopsi cantitati mari de panza, cativa metri odata. Din cauza ca se lucreaza cu recipiente mai mari si cu o cantitate mare de apa si vopsea, este recomandat sa vopsiti in curte sau gradina, finndca daca o faceti in baie, riscati sa va colorati peretii si sa faceti o mare mizerie.
De aceea, va voi povesti mai multe despre aceasta tehnica dupa ce se va incalzi afara si voi incepe sa lucrez in curte.
Iata cateva panze pe care le-am vopsit cu Procion MX:



Pictarea panzei
Culorile pentru pictarea panzei se fixeaza doar la suprafata ei, nu trec cu totul prin tesatura, astfel incat panza va avea o fata si un spate, mai putin colorat. Provocarea este de a gasi o vopsea care sa nu intareasca prea mult tesatura. Inutil sa va mai spun ca la noi nu prea ai de unde alege. Eu personal am gasit la noi in magazine doar culori Ideea Stofa, italiene, sticlute de 60 ml la 135 000 lei /sticluta. De pe internet mi-am cumparat insa Pebeo Setacolor, care se comporta mai bine ca si Ideea Stofa, lasand tesatura mai moale, in timp ce Ideea Stofa o lasa mai rigida, in special cand stratul de vopsea e mai gros.
Instructiunile sunt acestea: pictezi panza, o lasi sa se usuce 24 de ore si apoi se calca cu calcatorul fara aburi cateva minute.
Exista doua feluri de vopsele pentru pictat panza, clasificare valabila pentru ambele marci amintite : vopsele transparente si vopsele opace.
Vopselele transparente
-actioneaza oarecum asemanator cu culorile folosite la vopsirea panzei, vopseaua trecand prin tesatura, spatele aratand aproape ca si fata.
- daca se adauga apa, culoarea se va deschide
- daca se adauga culoarea alba la o culoare transparenta, culoarea se va deschide dar va creste si opacitatea culorii.
- in general se aplica intai culorile deschise urmate de cele inchise
- primele culori aplicate se se vor amesteca cu cele aplicate ulterior. Multa grija la combinarea culorilor ! Culorile complementare amestecate, vor da niste nuante murdare.

Vopselele opace
- nu trec prin tesatura si nu permit culorilor aplicate initial sa razbata la suprafata
- prima data se aplica culorile intunecate urmate de cele deschise
- sunt recomandate pentru modele aplicate cu stampile sau cu tipare si pentru micile detalii
- daca se adauga apa, culoarea se va deschide si se va micsora opacitatea
- adaugand vopsea alba, culoarea se va deschide de asemenea, dar nu va fi afectata opacitatea
- apa permite vopselei sa se raspandeasca in tesatura, o vopsea mai diluata difuzand mai bine decat una mai ingrosata

Iata aici panze pictate cu Ideea Stofa Si Pebeo Setacolor:


In ultima fotografie, panzele cu imprimeuri de frunze, au fost realizate cu ajutorul unor stampile, pe care le-am cumparat din Germania, dar se pot fabrica si artizanal, acasa. Dar despre asta, alta data :)

Acum, cateva sfaturi pentru Daniela, privitor la pictatul panzei:

Dupa cum ai observat, nu am gasit vopsele doar transparente sau doar opace. Unele sunt transparente, altele opace. Ramane ca, experimentand, sa-ti dai seama tu singura cum se comporta fiecare.

Cele ce te pot eu sfatui sunt urmatoarele:

- sa vopsesti doar panza de bumbac 100% sau alte fibre naturale 100%

-panza alba cumparata din magazin trebuie bine spalata in masina, cu detergent, pentru a se inlatura acel luciu pe care il primeste in fabrica ca urmare a unor procese de finisare, este un strat superficial care ar impiedica fixarea vopselei

- la inceput foloseste bucati mici de panza si, respectiv cantitati mici de vopsea, pana iti dai seama cum actioneaza fiecare pe panza. Asta ca sa faci economie....din pacate sunt scumpe si sticlutele sunt atat de mici :((

-Eu folosesc ca suport pentru panza saci de naylon, din aceia pentru gunoi :). Panza alba o inmoi in apa, iar apoi o storc mai mult sau mai putin, in functie de cat de mult vreau ca sa difuzeze culoarea

-dupa aceea, o intind bine peste sacul de naylon, o netezesc bine cu mana si o fixez pe margini cu banda de lipit, ca sa nu se deplaseze in timpul pictarii.

-folosesc pensule, bureti, stampile, etc (am vazut ca se pot folosi si pene !)

Iti doresc sa te simti la fel de bine cum m-am simtit si eu prima data cand am experimentat cu aceste culori !

luni, martie 20, 2006

quiltul romanesc


Am inceput sa adun materiale pentru quiltul romanesc. Mama a cotrobait pentru mine prin dulapuri si a scos la iveala cateva stergare vechi si o fata de masa, tesute de bunica mea din partea tatalui, care de loc este din Bihor, de langa Oradea.




Cel mai mult imi plac insa niste poale (cred ca asa le zice) tesute tot de bunica. La baza este brodat un motiv colorat si se termina in coltisori. Daca va fi sa le folosesc in quilt, o sa-mi para tare rau sa le tai.





Am mai gasit un cojocel care din pacate e tare, tare deteriorat, nu cred ca-l voi putea folosi.









Si iata si o rama pentru oglinda, o broderie cu flori pe material de fetru negru. Am cumparat-o acum cativa ani de la o consignatia. Nu am de gand sa o folosesc in quilt, dar am postat-o fiindca e frumoasa si se potriveste cu cojocelul.



joi, martie 16, 2006


Astazi am postat o fotografie cu peticelele mele de acasa, resturi de materiale care asteapta sa le folosesc si pe care le-am atarnat de un vechi razboi de tesut primit de la bunica sotului meu. Mi-a placut cum coloreaza ele acest loc din casa mea si m-am grabit sa fotografiez.

Nu am azi poza cu quiltul meu geometric, fiindca am fost lenesa si nu am prea lucrat.
In schimb, am gasit vatelina ! Multumesc Teodora ca te-ai oferit sa cauti la tine, dar e bine sa cauti, ca sa sti pentru tine, cand vei avea nevoie, unde o gasesti. Eu am gasit la 100 000 lei metrul liniar, cu o latime de 1,5m.

Am vazut la magazin un material interesant, "polar" se numeste, care mi s-a parut mie ca ar putea inlocui vatelina. A folosit vreuna dintre voi asa ceva? E putin mai scump, 150 000 lei.

Elena, fiindca m-ai intrebat de desene, am facut niste cursuri de grafica la Scoala Populara de Arta din Arad. Desi mai regret si acum ca nu am facut studii serioase in acest domeniu, sunt fericita totusi ca am descoperit in schimb quiltingul, care pe langa forme si culori aduce in plus texturile deosebite datorate materialelor si diferitelor tehnici de quilting si de infrumusetare (broderii, margele, dantele, etc).

Pe curand, peticele ! Fug acum sa ajung la aerobic, face si asta parte din viata mea, cateodata ca un chin, altadata ca un loc de incarcare cu energie pozitiva si cu multe endorfine!

marți, martie 14, 2006

un blog nou!


Voi continua sa postez aici noutatile referitoare la quilting, patchwork, pozele cu quiltul la care lucrez, si va invit sa lasati comentariile voastre.
Va multumesc pentru comentariile anterioare, de pe yahoo 360. Imi face o mare placere sa le citesc !

Ca sa raspund Danielei si Elenei la intrebarile despre quilting, inca nu stiu cum il voi face, dar, fiindca lucrarea este destul de incarcata si din punct de vedere al modelului si din punct de vedere al culorilor, probabil ca voi prefera ceva mai simplu (quilting pe langa cusaturi, probabil). Elena, daca ai sa intri pe site-ul Getei , poti sa vezi de cate feluri pot fi cusaturile de quilting (dupa un model trasat, pe langa cusaturi, free-motion, etc).

Incerc sa postez poza quiltului la care lucrez, ca sa puteti vedea cum am mai progresat. In ultimele zile nu am prea avut spor la lucru, dar nu mai e mult si termin top-ul. Imi fac grija pentru vatelina, caci nu mai am deloc acasa si mi-e teama ca nu am sa gasesc in magazine. S-ar putea ca treaba asta sa ma intarzie la terminarea lucrarii.

Pe curand peticele !