luni, martie 21, 2011

Soutache

Dupa cum spuneam intr-un post anterior, m-am indragostit de bijuteriile create de Dori Csengeri. Dupa lungi sapaturi pe internet, am inteles ca tehnica lucrarii acestor bijuterii s-ar numi  "soutache" (fr.), dupa numele snurului special care se foloseste. Desi sunt foarte putine tutoriale pe net care explica tehnica, am reusit sa lucrez si eu un prim colier. Iata-l in poza de mai jos:

Am folosit bineinteles snururi soutache (in romana "sutas"), pietre semipretioase (turcoaz, jad rosu, quart bleu, coral rosu), margele de sticla, perle negre.
De fapt acest colier nu este primul in aceasta tehnica. Am mai lucrat si un inel, care a mers la Fifi (stiam ca-i plac inelele cu piatra mare :)). Iata-l mai jos:
In poza puteti vedea frumoasele desene "zendala" pe care Fifi le creaza !

In mod cert nu ma voi opri aici cu bijteriile soutache :)

11 comentarii:

¨”°S•Mariposa•S°”¨ spunea...

Este superb colierul.
Cat despre tehnica, mi-ai dat tema pt acasa ;)), doar pe partea de documentare ca sincer timp sa mai apuc sa fac, nu prea am.

Mariana Cristu spunea...

Buna, Dora. Si eu o admir de multa vreme pe Dori Csengeri. Am cautat pe Youtube filmulete cu aceasta tehnica si nu mi se pare extrem de greu. Eu nu am gasit pana acum in zona mea snur pentru soutas si sincer nici pe net. Exista pe net vreun magazin care vinde acest snur?

lili.constanta spunea...

Este minunat ceea ce se vede, Dora! Ne demonstrezi cum creativitatea este nelimitata! :) Asteptam cu nerabdare urmatoarele creatii! :))

Dora spunea...

Mariana, eu am gasit snur la o mercerie la mine in oras, dar, intr-adevar, doar cateva culori si destul de ingust (cred ca are doar 2 mm). Cred ca s-ar preta mai bine un snur mai lat, cel putin asa mi se pare ca vad la bijuteriile lui Dori.
Acum caut si eu pe net magazine on line de unde sa-mi cumpar mai multe culori. In Romania nici o sansa. Am citit undeva ca in Cehia se face soutache de cea mai buna calitate.Am gasit o adresa aici: http://www.stoklasa-eu.com/soutache-braid-width-3mm-viscose-pega-x12174, dar mai caut.
Sper ca ti-am fost de folos, cat de cat :) Spor la treaba !!

NeMe spunea...

Wow! Prima incercare si arata incredibil! Ma pun si eu pe lista pt un colier :D

RoxanaTudor spunea...

Este foarte frumos colierul tau! si inelul de asemenea :))). Numai daca ar fi si timp sa experimentezi, sa te joci, sa poti testa mereu ceva nou... ;)
Spor la treaba in continuare, faci lucruri deosebite :)

Mihaela spunea...

Nu-mi vine sa cred ca este primul pe care il realizezi, este foarte frumos. Ai putea sa faci si o mica afacere din ce creezi, chiar ai talent, felicitari.

Raluca CÎRSTEA spunea...

Felicitari pentru bijuteriile create! Am o mare rugaminte: Unde pot gasi mai multe informatii despre tehnica soutache? Si eu creez bijuterii, nu de foarte mult timp, dar toate se fac in timp. Am vazut bijuteriile create in aceasta tehnica si sunt foarte curioasa care este secretul confectionarii. Mi-as dori sa incerc si eu, insa nu stiu cum si de unde sa incep! Multumesc mult, astept raspunsul tau si iti urez mult succes!

Dora spunea...

Multumesc Raluca!
Iti scriu cateva link-uri de unde am invatat si eu tehnica. Nu sunt prea multe tutoriale pe net despre tehnica aceasta, din pacate...

http://pivoineperles.canalblog.com/archives/2008/12/10/11691021.html

http://biser.info/node/85176

http://www.oceaniecreations.fr/blog/schema-bijoux-perles-broderie-a-la-soutache/

Cam astea sunt tutorialele..Asa am invatat si eu ...si apoi prin incercari, greseli si iar incercari :)
Pentru inspiratie, da cautare pe google imagini cu "soutache jewelry" si ai sa gesesti multe modele.

Sper ca ti-am fost cat de cat de folos.
cu bine,
Dora

Raluca CÎRSTEA spunea...

multumesc mult pentru informatii!!!
cand o sa reusesc sa creez si eu o bijuterie in aceasta tehnica te voi anunta!
acum am vazut cum se creeaza, totul este sa te lasi condusa de imaginatie!
o seara frumoasa si mult succes mai departe!

Agatha spunea...

Imi place foarte mult inelul si colierele.Felicitari