marți, august 22, 2006

confectionarea bandei bias


Fiindca am ramas fara banda clover bias pentru quiltul cel nou, am purces la a-mi confectiona alta singura, cu ajutorul unei ustensile speciale numite "fusible bias tape maker". Am reusit sa confectionez 5 m, cu mici dificultati la inceput, dar apoi din ce in ce mai bine. Voi explica cum am facut, dupa ce va arat cum arata quiltul cu banda bias lipita in intregime. Ramane sa trec la masina de cusut si sa cos banda neagra, cu piciorusul walking foot, cu doua cusaturi pe margini. Dupa aceea voi quiltui pe suprafetele colorate.

Asadar, cum am confectionat banda...
Am luat un material negru, care nu e chiar 100% bumbac, ci e un amestec cu sintetic, fiindca asa e in magazinele noastre, nu gasesti intotdeauna ce vrei. E putin mai gros decat bumbacul, sper sa nu fie prea dificil cand il voi coase pe quilt.
Am taiat pe bias, adica la 45 de grade fata de linia de lungime a materialului (cu ajutorul cutterului rotattiv si a unei rigle lungi speciale pentru patchwork), fasii late de 15 mm, pe care apoi le-am cusut una in prelungirea alteia, pana am realizat metrajul necesar. Intre ele fasiile se cos cu o cusatura oblica, nu perpendicular pe lungimea fasiei:











































In afara de "fusible bias tape maker" mai avem nevoie de "fusible web tape" care este o banda adeziva pe ambele parti,cu latimea de 5mm. Aceasta se aplica pe dosul benzii negre, ajutand bias-ul sa se lipeasca pe quilt.
Aici se vede cum se fixeaza banda adeziva in aparat, cu hartia alba protectoare (pe care voi calca cu minicalcatorul) in sus.






Urmeaza sa introducem in aparat si banda neagra de material, printr-o deschizatura de pe dosul ustensilei. Cu un obiect ascutit ajut banda sa treaca pana cand o voi putea scoate pe cealalta deschizatura, mai ingusta. Astfel ea intra despaturata, pe toata latimea de 15 mm si o scot impaturata, cu o latime de 6mm:





Se pare ca din nou am probleme cu incarcarea pozelor, am sa incerc sa revin mai tarziu.
Ca sa vedeti in continuare cum am facut, dati dublu clic pe flickr.com, careul cu poze de sub linkuri.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Hei Dora, acum dupa ce ai dat contur cu bias negru arata cu totul altfel, adica si mai frumos. Nu prea am priceput eu din poze ce e cu atatea instrumente dar nu conteaza. Astept sa-l termini, Elena/cta/ro

Petit Patch spunea...

Dora, vad ca avansezi cu quiltul tau. ma bucur ca ai reusit sa faci bieul. Si eu îm fac pe al meu , am 3 aparate de 3 largimi diferite si le folosec si cu pânze imprimate asortate quiltului.
E un aparat usor dr folosit.
Am sa ma uit si la poze, Smaranda

Anonim spunea...

E SUPER!!!

Anonim spunea...

Dora, this is a wonderful quilt, and I love how you share your technique!

Sewing Empire spunea...

He Dora,
You did an amazing job. please recommend me the best sewing machine for advanced sewers.