In sfarsit am reusit azi sa reiau munca la quiltul meu colorat :)
Am sa va arat cum am pus top-ul pe vatelina, cu ajutorul uni spray adeziv, pe care l-am gasit la un magazin specializat in accesorii pentru masini de cusut profesionale. Este un spray adeziv temporar, de fabricatie italiana.
Am dus quiltul la firma unde lucrez, unde exista o masa mare de croi, pentru ca altfel, acasa, as fi fost nevoita sa intind quiltul pe jos si sa ma aplec mereu, ceea ce nu i-ar fi placut deloc spatelui meu.
Sper ca ceea ce nu reiese din explicatiile mele scrise, sa intelegeti din poze.
Am intins dosul quiltului pe masa de croi. In mod normal se pune cu spatele materialului in sus, si deci cu fata spre masa. Eu nu am avut aceasta problema fiindca materialul vopsit de mine e la fel si pe fata si pe dos. Am trasat cu creta liniile de mijloc, pe lungime si pe latime. Am stropit cu spray o patrime din dreptunghiul materialului. Vatelina am impaturat-o in patru si am asezat-o pe sfertul corespunzator de material (stropit deja cu spray adeziv). Deschizand-o, ea se va aseza frumos exact peste materialul folosit ca si dos.
In continuare am stropit cu spray patrimea alaturata si am deschis vatelina pe jumatate. Apoi am stropit cealalta jumatate de material si am deschis vatelina cu totul, lipind-o de material.
Am trasat cu un marker liniile de mijloc pe lungime si pe latime si in continuare am asezat topul, cu aceeasi tehnica, cu o mica modificare. Dupa ce l-am impaturit in patru, l-am rulat, l-am asezat pe linia de mijloc a latimii, am stropit cu spray prima patrime si apoi am rulat incet topul peste vatelina, avand grija sa fie neted, sa nu existe incretituri.
Mai departe, am stropit patrimea alaturata, am lipit a doua patrime, tot prin rulare.
Fara sa stropesc cu spray a doua jumatate a vatelinei, am deschis tot topul, pentru a-l putea
rula inapoi pana la jumatate.
A urmat sa stropesc cu adeziv a doua jumatate a vatelinei si am intins usor topul peste, netezind usor cu mainile, ca sa nu ramana incretituri.
Apoi am taiat cu foarfeca marginile mai lungi de vatelina. In mod normal, dosul si vatelina ar trebui sa fie mai mari decat topul, dar cum eu voi lasa oricum marginile galbene mai inguste decat sunt acum, nu m-am preocupat prea mult de acest aspect.
In final, am hotarat ca, pentru a transporta quiltul inapoi acasa pentru quiltuit (matlasat), sa-l prind totusi si in ace de siguranta, doar in colturile patratelor mari. Am folosit niste ace de siguranta mai speciale, putin indoite, ca in poza:
Si iata quiltul lipit, prins in ace de siguranta, gata de transportat acasa:
Capitolul II. Quiltuitul (matlasatul)
M-am gandit ca voi quiltui in primul rand pe cusaturile care delimiteaza patratele. Pe urma voi mai vedea eu...
Asadar, am pregatit "bancul de lucru": in fata mesei cu masina de cusut am mai pus o masa mare, iar in stanga mea un dulapior mai mic, acestea servind pentru sprijinirea quiltului in timpul lucrului.
Sper ca observati felul in care mi-am vopsit mesele de lucru, prima in alb si auriu, a doua in negru si rosu, fiindca erau mult prea banale la inceput. Dupa o mica impotrivire la inceput, ai mei s-au obisnuit cu aceasta situatie :))
Iata si piciorusul "walking foot" cu care voi merge pe liniile drepte ale cusaturilor. De fapt piciorusul e unul normal, dar "chestia" neagra din plastic din spate e cea care face ca materialele sa nu alunece unul fata de altul.
Am inceput sa quiltuiesc din exact centrul quiltului. In poza alaturata se vede cum am rulat quiltul si cum l-am asezat pentru a putea incepe munca.
Asta a fost pentru astazi, sper ca v-am plictisit destul :))
Pe masura ce voi inainta cu quiltuitul, va voi mai arata poze.
Noapte buna !